Oké, kemping! De hogyan?

Miután sorozatunk előző részében mindenkit meggyőztünk arról, hogy a kempingezés (akár gyerekkel, akár gyerek nélkül) a legtutibb módja a nyaralásnak, most térjünk ki arra, hogy ha már az elhatározás megvan, hogyan is vágjunk bele.

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk: a kempingezést, mint családi nyaralási típust vizsgáljuk, nem képezi írásunk tárgyát a bivakolás, fesztiválos sátrazás, túrakempingezés, stb. Itt és most csak azzal fogunk foglalkozni, hogy egy vagy több gyerekes családdal hogyan érdemes nekiindulni a Nagy Sátras Kalandnak.

Támogatás megszerzése

Minden komoly projekt alapfeltétele, hogy a résztvevőkkel elfogadtassuk, sőt, ha lehet, vonzóvá tegyük a célt. E nélkül felesleges belevágni. Ha egy, a sátorozással kapcsolatban előítéletekkel bíró Anyát kész tények elé állítva lecipelünk a kempingbe és sátorponyvát borítunk rá, szinte garantált, hogy életünk egyik legrosszabb nyaralására vettünk jegyet. Ezért fontos a puhítás, előkészítés.

A gyerekekkel viszonylag könnyű dolgunk lesz. Fel kell állítani a nappaliban a napozósátrat, eljátszani a kempingeset (belengetve, hogy Anyával és Apával együtt aludhatnak majd), szinte biztos a siker. Ezt még esetleg meg lehet toldani egy késői lefekvéssel, ha szükséges.

A Nővel nehezebb dolgunk lesz, de nem kell megijedni, nem lehetetlen a feladat. Az alábbi érvekkel, ígéretekkel lehet hatni életünk párjára:

Mivel sátorozunk és így olcsóbban jön ki a szállás, a megspórolt pénzt másra költhetjük, pl. apartmanos főzőcske helyet kajálhatunk étteremben minden nap, esetleg egy-két csini ruha, drágább program is belefér.

Ha bevállalja a Kedves 1 hétre a sátorozást, utána jöhet 1 hét olyan helyen és ellátással, amilyet ő szeretne. Ez kicsit drágább, de a későbbiekben bőven visszahozza az árát.

Ha a támogatás már megvan, akkor itt az ideje, hogy megszolgáljuk a bizalmat, és beszerezzük azokat a felszereléseket, amik komfortosabbá tehetik a sátorozást

Sátor

Gondolom nem szükséges részletezni, hogy e nélkül nem is érdemes nekivágni. (Igen, persze lehet lakóautóval is, de most nem erről van szó) A családi kempingezéshez mindenképpen olyan sátrat ajánlanék, amiben egy felnőtt is fel tud állni és rendelkezik egy viszonylag nagy előtérrel, ahová be lehet húzódni, ha elered az eső. Kisgyerekeseknek elég az egy hálóteres, de nagyobb gyerekek esetén már indokolt lehet a több hálóteres sátor. A Decathlon árul olyan sátrat, amiben egy 2 és egy 3 férőhelyes hálófülke is helyet kapott, és ezek összenyithatóak. Ez praktikus, ha hosszú távra tervezünk: amíg kicsik a kölkök egy légtérben alszik a család, majd ahogy cseperednek, a válaszfal felhúzásával szeparálhatjuk őket.

Fontos szerszám a kalapács vagy fejsze! A sátorcöveket be kell verni, nincs mese!

sator.jpg

sator1.jpg

Alvás

Nagyon fontos! Óvakodjunk a „ledobok egy polifoam-ot, 98-ban a Szigeten is elaludtam rajta” típusú megoldásoktól. Ha rosszul alszunk, fáradtak, morcosak leszünk, és ez rányomja a bélyegét az egész nyaralásra.

Manapság nagyon sok fajta fekhelyből lehet választani, a minőség itt is általában az árfekvéssel együtt növekszik, de számunkra nem minden esetben a legdrágább a legjobb: a kemping cuccoknál két faktor határozza meg az árat: a kényelem és a praktikum. Mint családi sátorozók, nekünk a kényelem az igazán fontos: nem kell a matracnak önfelfújónak lennie, és az sem elsődleges szempont, hogy összehajtogatva egy órazsebben elférjen, hiszen nem tervezzük naponta áthelyezni táborhelyünket. Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérjük az eladó segítségét, biztosan tud ajánlani az igényünknek és pénztárcáknak megfelelő darabot.

Ha elő vagy utószezonban sátorozunk, számoljunk azzal, hogy az éjszakák hidegek lehetnek, és a sátor nem a hőszigeteléséről híres. Érdemes vastagabb hálózsákot választani, esetleg hőszigetelő polifoam-ot teríteni a matrac alá.

Bár csábítóak a kétszemélyes felfújható matracok, én mégis inkább azt javasolnám, hogy (legalábbis a felnőttek) külön matracon aludjanak. Ennek oka az, hogy az erőteljesebb forduláskor keletkező energiát a felfújható matrac nagyon jó hatékonysággal továbbítja a másik fél felé (trambulin effektus).

Ha kisebb gyermekkel utazunk, akkor megfontolandó az utazó babaágy használata, kizárandó a lehetőségét annak, hogy alvás helyett a fejünkön mászkáljon át az utód.

Alvós lista:

  1. Matrac (1/fő)
  2. Hálózsák (1/fő)
  3. Párna (1/fő)
  4. Babaágy (opcionális)
  5. Hőszigetelő polifoam (opcionális)
  6. Alvókák

Étkezés

Alapból nem javasolnám, hogy ne rendezkedjünk be rendszeres étkezésre a sátor előtt. Oké, egy-egy reggeli, vagy hangulatos vacsora beleférhet, de kempingben egy családra főzni, mosogatni, az alapanyagokat tárolni tényleg baromi kényelmetlen. E miatt azonban vonzó is lehet, főleg a háziasszonyok számára.

Ha gyerekekkel megyünk, akkor ugyanazok a szempontok érvényesek, mint ha hotelben, apartmanban laknánk: valami gyorsan előkapható, nem romlandó szénhidrátforrás nem árt, ha van nálunk. A kempingek általában rendelkeznek hűtőszekrénnyel, ebben lehet tárolni tejet, kakaót (ez nálunk létszükséglet, a 2 éves is „tatajót” kiáltással ébred). A hűtőbe tett cuccainkat címkézzük fel, nehogy valaki jóhiszeműen megegye!

Tapasztalatok alapján azt javasolnám, hogy gyerekkel olyan kempinget válasszunk, amely rendelkezik saját kisbolttal, illetve büfével vagy étteremmel. Ha ez nincs, akkor legalább a közelben legyen valami könnyen elérhető élelemforrás, hogy ne kelljen betárazni és fejadagokra porciózni az élelmiszert. Bármilyen gyönyörű helyen is alszunk, ha 3 kifliért kilométereket kell gyalogolni, vagy farkasokkal kell megküzdeni, az jelentősen rombolhatja hangulatunkat.

Ha mégis főzni kell, vagy egyszerűen kávéfüggő valamelyik szülő (mint pl. nálunk), akkor két lehetőség van a főzőcskére: vagy a kemping által nyújtott közös főzőhelyiségben kotyvasztunk, vagy viszünk magunkkal kempingfőzőt. Ha az utóbbit választjuk, akkor 6 és 20 ezer Ft. között tudunk válogatni a kínálatból, nagyjából mind ugyanazt tudja.

Ha nem is eszünk a táborban, jelentősen javítja komfortérzetünket, ha van szék, amire le tudunk ülni és van asztal, amire le tudjuk tenni a sörünket. A legkisebbeknek vihetjük a szétszedhető etetőszéket, abba bekötve nem csak hogy evés közben, egyáltalán nem mászkál össze-vissza, ha mi nem akarjuk.

Amit tehát vigyünk:

  1. Műanyag tányérok, poharak, evőeszközök
  2. Papírtörlő
  3. Mosogatószer
  4. Mosogatószivacs
  5. Kempingasztal
  6. Kempingszék
  7. Kempingfőző (opcionális)
  8. Edények (opcionális)
  9. Etetőszék (opcionális)

sator2.jpg

 

Tisztálkodás, mosás

Nem variálnám túl. Mindenkinek egy törülköző, egy gyerek tusfürdő, meg egy unisex a felnőtteknek. Ha esetleg nagyon gáz a vizesblokk a kempingben, akkor alkalmazhatjuk a lengyel módszert: még a strandon, elindulás előtt lecsutakoljuk kölköket a zuhanyzóban. Azt gondolom nem kell mondani, hogy szigorúan egyenként hordjuk a pulyákat mosdatni…

Sok kempingben van már mosógép, általában csekély összegért lehet őket használni. Csap viszont biztos, hogy van mindenhol, tehát néhány ruhát, ha nagyon kell el lehet lögybölni. Ruhacsipeszt érdemes vinni, hogy ha kiteregetünk a sátorkötélre, ne fújja le a ruhákat a szél.

Játékok, szórakozás

Első kempingezésünk alkalmával 4 napra vittünk egy halom játékot, aminek aztán a felét elhagytuk, a másik felét meg elő se vettük. Tabletet is vittünk, hogy majd ha nem bírunk velük, akkor néznek mesét. Aztán kiderült, hogy felesleges volt. Meg fogsz lepődni, hogy milyen jól elvannak olyan dolgokkal, amiket csak úgy találnak a sátor előtt: bogarak, botok, kövek. Persze, azért szabadtéri játékokat, labdát, biciklit, rollert vigyünk, de a kirakós meg a lego nyugodtan otthon maradhat. Jöhet még pár könyv estére, na meg a strandjátékok, de ennél többel nem érdemes számolni.


Kiegészítők

Áram: Persze, sátor meg természet, de azért nem élünk a középkorban. Ha szeretnénk tölteni mobilt, laptopot, borotvát, stb, akkor vigyünk hosszabbítót (legalább 10 méterest) és elosztót. Ha azt látjuk, hogy az áramforrás csatlakozója valami ipari cucc 3 lyukkal, ne essünk kétségbe: a recepción biztos, hogy tudnak kölcsönözni átalakítót, pár ezer forintos kaució ellenében.

Szúnyogriasztó: Ha már van áram, nosza dugjunk bele egy szúnyogriasztót is. E mellett mindig húzzuk be a hálótér ajtaját, ha szándékunkban áll majd éjjel aludni.

Árnyékoló: Ha szerencsénk van, találunk egy árnyékos helyet a kempingben, ahová sátrat verhetünk. Ha nincs, akkor kell az árnyékoló. Ez egy olyan, jó esetben fényvisszaverő ponyva, amit többféleképpen is ki tudunk feszíteni a sátor elé vagy fölé, így teremtve némi árnyékot. Ne becsüljük alá ennek fontosságát, higgyük el, nem jó a sátor előtt rekkenő hőségben a tűző napon ücsörögni…

kiegeszito.jpg

 

Ennyi fért bele mai adásunkba, köszönöm a figyelmet, legközelebb a „Hová” kérdésre keressük a választ. :)