Amikor kicsit önző vagyok - az énidő

Énidő

Amióta megszületettek a fiúk, úgy érzem sokkal kevesebb időm van magamra. Teljesen megváltozott az életem, amit természetesen egyáltalán nem bánok, bár vannak periódusok, amikor nehezebben viselem.

Azt gondolom, hogy anyaként ugyanolyan fontos időt szakítani magunkra, mint a gyerek megszületése előtt. Amikor még csak Marci volt, szinte el sem mozdultam mellőle, ha még is elmentem valahova egyedül, utána napokig gyötört a lelkiismeret furdalás: hogy lehetek ilyen anya, aki ott hagyja a gyerekét az apjára, nagyszülőre és saját magára szán egy kis időt?

Aztán rájöttem, hogy nem csak nekem fontos, hogy kikapcsolódjak, hanem az egész családnak is. Hiszen, ha Anya boldog, akkor mindenki boldog. A legtöbb családban Anya az, akinek észben kell tartania a különféle dátumokat, aki mos, főz, takarít, hozza-viszi a gyereket/gyerekeket. Kitalálja mi legyen az ebéd, bevásárol. Én, ugyan, szerencsés helyzetben vagyok, mert a férjem nagyon sokat segít, de nem várhatom el tőle, 8 órai munka után, hogy takarítson ki vagy, hogy hozza el a nagyobbikat az oviból.

Jelenleg itthon vagyok a kisebbikkel, így nekem most, a gyereknevelés a munkám. Imádom ezt csinálni, még ha sokszor idegőrlő is, amikor 20 percen keresztül eszik egy falatot és nem hajlandó lenyelni, csak vigyorogni. Az évek alatt rájöttem, hogy igenis, nekem is kell egy kis kikapcsolódás, hogy utána feltöltődve tudjak ismét belevágni az anyaság nem éppen könnyű feladataiba.

Hétköznap, Dani alvás idejében szoktam olvasgatni vagy telefonon beszélgetni a barátnőimmel. Hétvégén, amikor Apa sem dolgozik, és úgy tudjuk alakítani a barátnőmmel a délutánt, akkor beülünk kávézni egyet gyerekek nélkül és csak úgy repülnek a percek, órák… és azt érzem, hogy milyen jót beszélgettünk. Ezek után feltöltődve, nyugodtabban megyek haza, és sokkal türelmesebbnek érzem magam mindenkivel szemben. 

Szeptembertől még egy kicsivel több időm lesz saját magamra: OKJ-s képzésen veszek majd részt, Dani pedig bölcsis lesz. A képzés heti három alkalommal lesz 6 órában, így az órák után is és azokon a napokon, amikor nincsen oktatás, egy picit egyedül lehetek. Ami, valljuk be, nagyon jól fog esni 4 és félév után. :)

Szerintem, mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra, ezért anyaként nem kellene rosszul érezni magunkat azért, amiért alvás időben szeretnénk lazítani.

Ti mivel kapcsolódtok ki?

Ha tetszett, kérlek oszd meg, vagy írj kommentet!