Menőmanók

Amit anyaként eddig megtanultam…

derek-thomson-528266-unsplash.jpg

Hogy mindig érdemes egy kicsivel több ételt szedni magamnak, mert a fiúk úgyis elcsennek a tányéromból

Hogy a popsitörlő mennyi mindenre használható

Hogy baromi nagy kihívás a gyereknevelés, de annál csodálatosabb

Hogy napi 3 kávéra mindenképpen szükségem van

Hogy a ruhák számozása semmit nem jelent

Hogy humor nélkül nem lehet gyereket nevelni

Hogy nem kell mindenkinek megfelelni

Hogy nem kell és nem is lehetek tökéletes anya, csak elég jó

Hogy nem szégyen segítséget kérni nagyszülőktől

Hogy az Anyák-napi ünnepséget nem lehet sírás nélkül végig ülni

Hogy mindig van min aggódni

Hogy mennyi fotót lehet a Google-fotókon tárolni

Hogy az ő mosolyuk és ölelésük mindenre gyógyír

Hogy amikor csend van, mennyire hiányzik a gyerekzsivaj

Hogy értük bármikor bármit megtennék

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket az Instagramon szoktam megosztani

10 indok, hogy miért nem lesz harmadik

charlein-gracia-682270-unsplash.jpg

Néha eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha bevállalnánk egy harmadik babát? Bármennyire is szeretjük a baba illatot, és melegséggel, büszkeséggel tölt el, ahogy napról napra fejlődik a pici, de mindig arra a következtetésre jutunk, hogy nem szeretnénk harmadikat. És hogy miért? Ebben a bejegyzésben összeszedtem 10 indokot (most biztosan sokan önzőnek fognak tartani), hogy miért nem vállalunk harmadik babát.

1.) Nagyobb lakás, nagyobb autó

Jelenleg két és fél szobás lakásban lakunk, ahol a srácokkal vígan elférünk. Van egy viszonylag tágas nappalink, a fiúknak pedig egy tavaly átalakított szobájuk. Erről bővebben itt olvashatsz. Ezenkívül van egy szuper autónk, amiben - a két gyereküléssel együtt - kényelmesen elférünk. Ha bevállalnánk még egy babát, akkor muszáj lenne egy nagyobb lakást és egy nagyobb autót venni.

2.) Diéta terhesség alatt, ami nekem nem volt könnyű

Mindkét terhességem alatt a napi 160 grammos diétát kellett tartanom. Bevallom őszintén, számomra borzasztó volt, hogy minden egyes étkezéskor számolgatnom kellett, hogy miből mennyit ehetek. Persze a babáért mindent megtesz a kismama! Egy bevásárlás várandósként szintén „rémálom” volt, főleg, amikor az édességes vagy a pékárus sor előtt mentem el. Amikor Danival lettem terhes, akkor a dietetikus azt mondta, hogy harmadik terhesség után nagy valószínűséggel megmaradhat a diabétesz egész életre. Háát köszi nem, szeretek enni, na! Úgy érzem, nem tudnám harmadszor is végig csinálni ezt a diétát.

3.) Nem tudtam szoptatni egyiket sem

Mindig irigyeltem azokat a kismamákat, akik szülés után szinte egyből anyatejjel tudták táplálni a babát. Nos, én mindkét gyereknél töretlenül próbálkoztam, de mindhiába... Mindkét alkalommal kezdettől fogva tápszert is kellett adni a kicsiknek. Ráadásul Marcinál még szaranyának is éreztem magam, amikor egy ismerős anyuka csodálkozva megkérdezte, hogy „Te nem tudsz szoptatni, hogyhogy?!” Időbe tellett, amíg ezen túl tudtam tenni magam és megláttam a tápszerezés előnyeit. :) Daninál már lazábban vettem: megpróbáltam, de nem ment, kapott tápszert és nem betegesebb, mint bármelyik anyatejjel táplált baba.

4.) Végre alszunk éjszaka

Marcival szerencsénk volt, ő 6 hetes kora óta végig alussza az éjszakákat. Dani azonban kb. 1,5-2 éves lehetett, amikor először nem ébredt fel az éjszaka kellős közepén. Bevallom, ismét jól esik végig aludni az éjszakákat. Sőt! Most már ott tartunk, hogy hétköznap reggel 7-kor úgy kell ébreszteni őket. Azért nem hangzik rosszul, ugye? :)kinga-cichewicz-513031-unsplash.jpg

5.) Iskola kezdés, és ami vele jár

Most egy kicsit ugorjunk előre az időben. Marci 2 év múlva iskolás lesz, Dani pedig utána nemsokkal szintén: meg kell venni a tankönyveket, füzeteket, és biztosan lesz olyan külön foglalkozás amire szeretnének majd járni vagy tábor, ahova szívesen mennének. Ezek anyagilag eléggé megterhelők két gyerekkel is, hárommal pedig még inkább, szerintem. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a „suliban az X.Y-nak milyen menő cipője van, én is ilyet szeretnék Anya!”

6.) Lazább napi rutin

Ahogy nőnek a fiúk, már nincsen az a nagyon szoros napi rutin, mint ami azelőtt volt. Persze van egy kerete a napjainknak, de attól azért már bőven el tudunk térni. Akár vendégségbe, akár nyaralni megyünk jóval egyszerűbb már velük. Ha például délután 3 órára vagyunk meghívva valahova, akkor van, hogy már nem is altatjuk őket elég, ha csendespihenőt tartunk. Így legalább este könnyebben elalszanak. Ezenkívül nem kell ragaszkodni a tízóraihoz vagy az uzsonnához sem.

7.) Pelenkázás

Lassan Dani is szobatiszta lesz, így azt gondolom nagyon jó érzés lesz, hogy ha 5 év folyamatos pelenkázás után már neki sem kell pelust cserélni, és ő is alsónadrágot hordhat majd. Nem is beszélve a pelenka anyagi vonzatáról.

8.) Már nem kell babakocsit tologatni

Akár mennyire is élveztem anno a tavaszi napsütésben babakocsit tologatva sétálni, azért 5 év után valahogy már nem vágyom rá. Bár Dani még néha beül, de a legtöbb esetben már sokkal egyszerűbb anélkül közlekedni.

lopott-autoradiokat-tologatott-babakocsiban-a-buszke-tolvaj_117797.jpg

9.) Most már van időm magamra

Az utóbbi 1 évben egyre több idő jut magamra, mert megtalálom azokat a perceket, amikor ki tudok kapcsolódni és csak a saját dolgaimmal tudok foglalkozni. Lehet, hogy önzőnek hangzik, de ez van! Hiszem, hogy ha anya kiegyensúlyozott, és boldog, akkor a család is rendben van.

10.) Különféle támogatások, hozzájárulások

Lehet, hogy egyik évben különféle támogatás (hitel, adómentesség…) jár a több gyerekes családoknak, de ki biztosítja azt, hogy néhány év múlva is megmaradnak azok a hozzájárulások, amelyek a három vagy annál több gyermekes családokat segítik?

rawpixel-602154-unsplash.jpg

 

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket az Instagramon szoktam megosztani. 

Gyerekszoba újragondolva

Tavaly nyáron jött el az az idő, amikor újra kellett gondolnunk a fiúk szobáját. Ugyanis, amikor a jelenlegi lakásunkba költöztünk, a nappalin kívül még két kisebb hálószobánk volt, melyek egyenként 6-6 nm volt. Az egyik volt a miénk: ebben egy ágyon kívül más nem is fért be. A másik szoba pedig a fiúké lett: ide nagy nehezen betuszkoltuk Marci 80X160-as ágyát, Dani rácsos ágyát, illetve a szekrényüket. Ennek a következménye az lett, hogy szinte mozdulni sem lehetett egyik szobában sem, ráadásul a gyerekek játékai a nappaliban kerültek tárolásra, ezért állandóan ott játszottak.  

Egy új, nagyobb gyerekszoba

Nagyon sokat agyaltunk, hogy mi lehetne a legtökéletesebb megoldás. Méricskéltünk, osztottunk-szoroztunk, sokat jártunk IKEA-ba… majd döntöttünk: összenyitjuk a két szobát, mi kiköltözünk a nappaliba, így Marciék is jól járnak, hiszen lesz egy 12 nm-es szobájuk. Ide már kényelmesen beférnek az ágyak, és a játékok is bekerülnek a szobájukba.  Az átalakítást a hosszú, 2 hetes, nyaralásunk idejére időzítettük, így nem voltunk útban a kivitelezőnek. Mire hazaértünk, a fiúkat az új szoba várta, minket pedig a takarítás és természetesen a bútor vásárlás. Így jött is a következő kérdés…

Na de milyen bútort vegyünk?

Olyan bútort szerettünk volna, ami eleve nyitott, hogy még nagyobbnak tűnjön a szoba, ízlésünk szerint variálhatjuk az elemeit, illetve a játékok is bőven elférjenek rajta. Mindketten szeretjük a natúr színeket, így esett a választásunk az IKEA - IVAR nevű tároló rendszerére. img_20190217_094238_1.jpg

img_20190217_094400.jpgAzt hiszem tökéletes választás lett, mert a falak fehérek, így jól mutat a tömör fenyőszínű bútor. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én sokkal jobban szeretem, ha a különféle kiegészítők (fali óra, játékok, ágyneműk, képek) színesek. Szóval, megvettük az IVAR-t, majd a régi ruhásszekrényüket lecseréltük kettő TROFAST tárolóra. Ehhez megvettük a szükséges dobozokat, amiben a ruháikat tartjuk.

img_20190217_091322.jpg

Legvégül pedig beruháztunk egy KURA – magaságyra (ez nem a klasszikus emeleteságy, így Marci nincsen olyan magasan).

img_20190217_094319.jpg

img_20190217_091421.jpgTermészetesen fent alszik Marci, lent pedig Dani. Az alsó részt úgy alakítottuk ki, hogy az ágyhoz pont méretben passzoló ágyrácsot vettünk, és arra tettünk egy vastag matracot. Így Dani nem tud legurulni az ágyról, de nem is a földön alszik és a matrac sem dohosodik be. Mindketten nagyon szeretik, Marci ügyesen mászik fel-le. Dani pedig borzasztóan büszke, hogy már nem rácsoságyban alszik. Ilyenkor mindig elszorul a szívem, hogy milyen nagy fiú lett mindkettő!

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket az Instagramon szoktam megosztani

A 4 legkedvesebb mesekönyvünk

annie-spratt-66432-unsplash.jpg

A napokban rendezgettem a fiúk könyveit és a kezembe akadtak azok a mesekönyvek, amelyeket már ronggyá olvastunk az eddig eltelt majdnem 5 év alatt. Marciéknak szinte újszülöttkoruk óta olvasunk, ezért nem is emlékszem, hogy volt-e olyan nap, amikor egy mesét sem meséltünk nekik… hmm, azt hiszem nem. Ebben a bejegyzésem összeszedtem, hogy melyek azok a mesekönyvek, amiket mind a mai napig nagyon szeretnek, és mi felnőttek is szívesen olvasunk belőlük.

vidam_mesek.jpgVlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

Azt gondolom, hogy ezt a könyvet senkinek nem kell bemutatni. Generációk nőttek fel ezeken a kedves, rövid és tanulságos meséken. A benne szereplő illusztrációkat pedig maga, az író készítette: „Amikor kigondolom a meséket, mindig a jobb kezemben tartom a tollat, a balban pedig a ceruzát vagy az ecsetet. Ez így nagyon kényelmes: a jobb kéz írja a mesét, ezalatt a bal vidám képeket rajzol." 

Ez a könyv volt Marci első, igazi könyve. Kb. 1 éves lehetett, amikor megvettük neki, és mind a mai napig kérik, hogy olvassunk belőle. Marci általában A négy kis ezermester, illetve a Micsoda madár ez? meséket kéri, Dani pedig a Három kiscicát olvastatja el.

icinke-picinke.jpgIcinke-picinke népmesék óvodásoknak

Az óvodásoknak szóló könyvet Kovács Ágnes néprajztudós állította össze, és ovis korcsoport szerint rendszerezte. A könyvben rengeteg láncmese, csali mese és rövidebb mondókaszerű mese található. Dani sokszor kéri a kiscsoportosoknak illetve a középsősöknek szóló rövidebb meséket, míg Marci már a nagycsoportos mesék közül szokott választani.

ki_hol_lakik.jpgSzabó Magda: Ki hol lakik?

Bevallom őszintén, ezzel a mesekönyvvel először a BOOKR Kids alkalmazáson keresztül találkoztam. (róluk bővebben itt olvashattok) Majd miután nagyon megtetszett nekik, a hétvégén Dani kérésére megvettük könyv formában is, és azóta minden este legalább kétszer el kell olvasni. Ebben a 12 oldalas lapozóban, 11 állat lakhelyét ismerhetik meg a gyerekek versbe foglalva.

elraboltak_a_siklot.jpgPalásthy Ágnes: Elrabolták a siklót

Ebben a könyvben olyan mulatságos állatmesék találhatóak, melyek becsületről, barátságról szólnak. A történetek nem összefüggőek, azonban mindegyik mese egy erdei tisztáson játszódik, ahol mindig történik valami: Pisztráng Öcsi világgá megy, Mókus Rézi elfelejti, hogy hova ásta el a téli eleségét, muslincák megtalálják a sikló levedlett bőrét, és ezért azt hiszik, hogy valaki elrabolta őt. Személy szerint, nekem ez az egyik legkedvesebb mesekönyv, mert felnőttként olvasva is jó elidőzni az erdei tisztáson, mulatni a történeteken, amelyeknek a vége mindig jól végződik.

Úgy gondolom, hogy a mai modern mesék mellett nem szabad elfeledkezünk a régi, klasszikus mesékről sem. Azokról, amelyeket nekünk olvastak a szüleink gyerekkorunkban, hiszen csak így tudjuk átadni a meseolvasás illetve a mesehallgatás szeretetét a mi gyerekeinknek.

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket az Instagramon szoktam megosztani.

 

Szívet melengető rajzok egy egyedülálló apukától

Egy egyedülálló, tajvani apuka, Lan Shengjie szívet melengető illusztrációkon keresztül mutatja meg azokat a gyereknevelési nehézségeket, amelyeket szerintem minden szülő már jól ismer. Azt gondolom, hogy egyedülálló apaként ez még nehezebb lehet, hiszen apa nem tudja teljesmértékben anyát helyettesíteni. Gondoljunk csak arra, amikor például a gyerek nyűgös: véleményem szerint ilyenkor – nálunk legalábbis így van – inkább anyánál keresik a „menedéket”…

father-son-love-comics-blue-1-5bf7ae4b1af76_700.jpg

father-son-love-comics-blue-14-5bb70c39a03f2_700.jpg

father-son-love-comics-blue-17-5bb70c40933ce_700.jpg

father-son-love-comics-blue-19-5bb70c46921d5_700.jpg

father-son-love-comics-blue-22-5bb70c4fc2989_700.jpg

father-son-love-comics-blue-26-5bb70c57d9d6c_700.jpg

father-son-love-comics-blue-31-5bb70c627f148_700.jpg

father-son-love-comics-blue-6-5bf7aeb610629_700.jpg

További képekért kattintsatok ide

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket az Instagramon szoktam megosztani.

Így telt egy napunk két évvel ezelőtt

Éppen két évvel ezelőtt fotóztam végig egy hétköznapunkat, így gondoltam megosztom veletek is. Abban az időben minden reggel 5 és 6 óra között keltek a fiúk, és este 10 óra körül aludtak el. Ez szerencsére azóta változott: most már alig lehet őket kiverni az ágyból fél 7-kor, és este legkésőbb 9-kor már alszanak (sosem gondoltam volna, hogy ez az idő valaha is eljön).

A képeket itt éritek el

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket pedig az Instán osztom meg.

5 alkalmazás nem csak szülőknek

robin-worrall-749755-unsplash.jpgA mai modern világunkban, hála a technikának, számos applikáció (külföldi és magyar) létezik a különféle okostelefonokra, amelyek megkönnyítik a mindennapjainkat. Bár sok alkalmazásért fizetni kell, de azért vannak ingyenesen letölthetők is, még ha olykor egy-két reklámot feldob. A mai bejegyzésben összeszedtem, hogy a gmail és a Facebook appokon kívül, én milyen alkalmazásokat használok. Ezek egytől-egyig ingyenesen, és egyszerűen letölthetők.

BKK futár

A metró felújítás és a különböző buszok, villamosok terelésével nehézkesebb a tömegközlekedés. Éppen ezért került fel ismét a telefonomra a BKK futár. Most már nem kell a megállóban várakoznom, mert az alkalmazás megmutatja, hogy érdemes-e várnom a következő járatra.

Morecast

Magyar nyelvű időjárás előre jelző. Személy szerint, nekem nagyon bevált hiszen 24 órás prognózist is mutat az előre beállított régióban.

rahul-chakraborty-460018-unsplash.jpg

Baby teeth

Angol nyelvű applikáció és egyértelmű, hogy csak azoknak az anyukáknak lehet hasznos, akiknek a csemetéje éppen fogzik. Amikor Daninak kezdtek előtörni a fogai, akkor ajánlotta egy ismerősöm ezt az alkalmazást. Szerintem szuper, de persze nem tudtam végig vezetni az összes fogak kibújását, hiszen a hátsóknál már egyáltalán nem tudtam, hogy mikor bújtak ki.

Cozi

Sajnos ez is csak angol nyelven fut, de teljesen jól kezelhető, egyszerű menüje van. Azért tetszik, mert ide a családi eseménytől kezdve a bevásárló listán át, szinte mindent dokumentálni lehet. Igazából ez egy határidő napló, egy bevásárló lista, és egy jegyzettömb összessége. Egy egyszerű regisztráció után a fiókot meg lehet osztani bármelyik családtaggal így mindenki látja, hogy kinek mikor milyen dolga van.

Pinterest

Ez az egyik legkedvesebb mobil alkalmazásom, amit ezeréve használok. Innen szoktam különféle ötleteket gyűjteni a kreatívkodáshoz.

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket az Instagramon szoktam megosztani.

Egy társas, amit nem lehet elég korán kezdeni

img_20181229_133914.jpg

A napokban előkerült Marci legelső társasjátéka a Guríts és játssz! a Thinkfun-tól. Elég későn kezdett beszélni, és egy szakember ajánlotta ezt a játékot: hátha elősegíti a beszédfejlődésben… és valóban, egy kicsit hozzásegítette ahhoz, hogy legalább az állathangokat kezdje el utánozni. A 18 hónapos kortól ajánlott játék nagyon hasonlít az Activityhez, csak itt nem kell rajzolni és nem kell körül írni dolgokat.

A játék tartalmaz:

 • 1 óriási plüss, színes dobókockát
 • 48 darab színes kártyát, melyeket a dobókockában lehet tárolni

A kártyák különféle tanulási kategóriákra vannak osztva:

 • számolás („Számold meg az öt ujjadat”)
 • színek (” Keress valami lilát”)
 • mozgás/mozdulatok („Pislogj háromszor”)
 • érzelmek („Legyél vidám”)
 • állathangok („Mondd cin-cin, mint a kisegér”)
 • testrészek („Érintsd meg a könyöködet”)

Játék menete:

 • dobunk a színes dobókockával
 • olyan kártyát választanunk, amilyen színt dobtunk
 • a kártyán lévő feladatot eljátszunk/megoldjuk

Azt hiszem, egy közös játéknál sem szórakozunk olyan jól, mint mikor ezzel játszunk. Nagyokat lehet kacagni (persze itt nem kinevetésről van szó!), amikor a 2 éves Dani megpróbál tudatosan pislogni vagy minél magasabbra ugrani. :) De a majdnem 5 éves Marci is nagyon szeret vele játszani, imádja amikor pl. meg kell ölelni valakit. :)

Szerintem különösen pozitív, hogy ebben a játékban nincsen vesztes, mint pl. a klasszikus társasokban. Mivel nagyon sokat játszottunk már vele, éppen ezért személy szerint bátran merem ajánlani, hogy próbáljátok ki ti is (akár egy szilveszteri bulin, ahol gyerkőcök is vannak).

Tuti, hogy jót fogtok szórakozni! :)

 

Karácsony Menőmanók módra

img_20181224_085503.jpg

Hát ennek is vége… szépen, csendesen, de – nálunk legalább is - annál gyorsabban eltelt az idei karácsony. Mivel nincsen nagy családunk, így 25-ig mindenkivel találkoztunk, és mindannyiunk megkapta a hőn áhított ajándékot/ajándékokat.

img_20181224_083752.jpg

img_20181224_083739.jpg

A gyerekek teljesen fel voltak pörögve… már 22-én fát szerettek volna díszíteni, illetve a nappali kellős közepén ugráltak, és egyfolytában azt kiabálták: „karácsony, karácsony”, szegény alattunk lakó néni biztosan „szeret” minket. :) De, hogy egy kicsit lehiggadjanak, készítettünk só-liszt gyurmából díszeket, amiket megfestettek és 24-én délelőtt feltettünk a fára közösen, miközben karácsonyi (leginkább gyerek) zenéket hallgattunk. Már kicsit untuk Apával az Ember, ember, december kezdetű gyerekdalt, de ha a gyerekek ezt szeretnék hallgatni, ám legyen (igazából Dani nagy kedvence). :) Díszítés után gyorsan megebédeltünk, majd mindkét lurkó jó nagyot aludt. Miután magukhoz tértek, átmentünk mamához, ahol már ott járt a Jézuska. img_20181224_145925.jpgA fa alatt mindenki megtalálta a kis meglepetését: volt nagy boldogság, és eszem-iszom. Mikor mamánál kijátszották magukat, és szegény mama hullafáradt lett, összeszedtük magunkat, és hazamentünk, hiszen otthon is várt ránk jó néhány ajándék. Naná, hogy mindannyian repestünk az örömtől, a fiúk totál lefáradtak, így a szokásos időben – 8 órakor – mentek is aludni, hogy másnapra ki tudják pihenni magukat.

img_20181224_170207.jpg

img_20181224_173341.jpg

25-én, szintén csak délutánra vártunk vendégeket, így szabad volt a délelőttünk. Mivel is lehetne eltölteni az időt két kisgyerekkel, ha nincsen olyan nagyon rossz idő, már rengeteget játszottak a játékokkal, és nem szeretnénk, ha a TV előtt ülve bambulnák a meséket? Gyorsan notebook kinyit, google-ba beírtuk: fővárosi Állatkert éés tádááám az év minden napján nyitva van. Nálunk az Állatkert nagy varázsszó, ezért pikk-pakk elkészültünk és már mentünk is. Mivel nagyon fújt a szél, és az állatok (néhány egyedtől eltekintve) sincsenek már kint, így inkább az Állatkert területén található Varázshegyet vettük be. Ha jól számoltam 3 szintes, büfével és ruhatárolóval ellátott terület, hol rengeteg látnivaló van. Marciék alig győzték kapkodni a fejüket: lovagi páncél, óriás bálna, óriás gomba, terepasztal, elefánt csontváz, hatalmas méretű félbe vágott tojás (alatta a tojás részeinek a pontos megnevezése). Láttunk egy giganagy széket, ami mellett törpének éreztem magam, akkora volt. Miután mindent körbe jártunk, haza jöttünk és kezdődött a szokásos rutin: ebéd, alvás. Majd megérkeztek a rokonok is, ismét mindenki örült az ajándékoknak, a gyerekek megint jól „kiütötték” magukat.

img_20181225_103720.jpg

img_20181225_104221.jpg

img_20181225_105326.jpg

img_20181225_105517.jpg

26-ra már semmi karácsonyi programunk nem volt, ezért megint ott voltunk, hogy mit csináljunk? TV-t megint nem szerettünk volna nekik kapcsolni, viszont még mindig minden zárva. De egy valami ma is nyitva van az Állatkerten kívül: ez pedig az Andrássy úton található Miniversum. 9-kor nyit, ez tökéletes is a mi napirendünkhöz. Nyitásra odamentünk, és fél tizenkettőkor jöttünk el, hiszen annyiféle terepasztal van, ráadásul mindenhol a látogatók irányíthatják pl. a vasutat, a buszt, a helikopter propellert, az utcai lámpákat… Az utolsó terepasztal után egy kisebb játszórész került kialakításra, ahol lehet színezni, babakonyhában játszani vagy akár különféle vonatpályát építeni. Szerencsénk volt, mert éppen egy báb előadásba csöppentünk bele, így ez még egy plusz szórakozás volt a fiúknak. Az előadás után szedtük a sátorfánkat és hazajöttünk, hogy újra az ajándékokkal tudjunk foglalatoskodni. 

img_20181226_091028.jpg

img_20181226_091035.jpg

img_20181226_091230.jpg

img_20181226_100407.jpg

Nálunk így telt a karácsony, most már izgatottan várjuk az év utolsó napját!

 

 

Finom és azonnal nyújtható mézeskalács

mezeskalacs.jpgMióta gyerekek vannak, minden karácsony kötelező kelléke a mézeskalács. Tavaly óta, már a fiúk is segítenek ebben: kóstolnak, gyúrnak, nyújtanak, szaggatnak és díszítenek… kb. ilyen sorrendben :) Idén, ugyan nem tudom, hogy mennyire szeretnének majd segíteni, mert mindketten összeszedtek valami „jó kis” vírust és eléggé oda vannak, de remélem azért pár nap múlva már jobban lesznek és süthetünk együtt. :)

Eddig rengeteg receptet kipróbáltam, de igazság szerint mindig az volt a bajom, hogy vagy nagyon ragadt – hiába liszteztem, vagy a hőmérséklet hatására elkezdted „folyóssá” válni. Előző évben azonban kaptam egy nagyon szuper receptet, ami által azonnal nyújtható, nem kell hűtőbe tenni és nagyon finom mézeseket lehet készíteni. Nem utolsó sorban pedig, gyorsan összeállítható.

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1/2 bögre porcukor

7 dkg vaj vagy margarin

1/4 bögre méz

1 tojás 

1 teáskanál sütőpor

1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

 Elkészítés:

A vajat/margarint és a mézet kicsit megolvasztjuk, majd az összes hozzávalót egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk. Amint összekevertük, már nyújthatjuk is kb. 3 mm vastagságúra, majd mehet a 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 8-10 percre.

Jó étvágyat, és köszönöm, hogy elolvastad! :)

Így haladunk a környezettudatosság útján

kornyezettudatos.jpg

A Te mit teszel érte bejegyzésemet ott hagytam abba, hogy miként kezdtük el kialakítani a környezettudatos életmódot. Jelentem, nagyon jól haladunk: a fiúk már automatikusan a papíros szemetesbe dobják pl. a szalvétát, és minden egyebet, ami odavaló.

A kulacs is abszolút bevált annyira, hogy éjszakára is abba készítünk be nekik vizet, arra az esetre, ha megszomjaznának. Illetve este, mesenézéskor is abból isznak, legalább kisebb eséllyel öntik magukra a vizet.

Az előző bejegyzésem óta már mindenkinek elfogyott a tusfürdője, így aktuálissá vált a szappan vásárlása, amit a srácok imádnak: nagyokat kacagnak, amikor kicsúszik a kezükből. Nemrégen fedeztem fel a 13.kerületben a Róbert Károly körúton a Bijó áruházat (van webáruházuk is), ahol különféle természetes alapanyagokat tartalmazó cikkeket lehet vásárolni. Többek között szappant, mosódiót, bambuszfogkefét, fogkrémet, különböző mentes élelmiszereket, vitaminokat és még sorolhatnám. Az áruház két szintes, így érdemes pár órát rászánni, ha alaposan körül szeretnénk nézni. Én itt vásároltam a természetes anyagokat tartalmazó szappant, a mosódiót illetve a mosóparfümöt is. Na de kanyarodjunk vissza a szappanhoz: azon kívül, hogy hatalmas örömöt szereztem a fiúknak vele, nekünk felnőtteknek is bevált, hiszen nekem nem kell testápolót használni fürdés után. Ezáltal még kevesebb műanyagot kell vásárolni. Nem is szólva arról, hogy szinte semmit nem kell a kád széléről lepakolnom, amikor ki kell mosni a kádat. Azelőtt mindenkinek a tusfürdőjét ott tároltuk, de most, hogy már nincsen annyi műanyag flakon, egyszerűbb nekem is a takarítás.

A mikroszálas törlőkendő, illetve a mosódió is bevált. A mosódió mellé vásároltam mosóparfümöt is, hogy azért legyen egy kis illata a ruháknak. Ami nekem tetszik a mosódióban, hogy vízkeménységtől függően kb. 3-4 darabot kell egy kis vászonzsákba tenni, majd mehet a zsák a ruhák közé. Ezt a mennyiséget 2-3 alkalommal tudom felhasználni. Lehet, hogy többször is tudnám, de azért biztosra szeretnék menni a tiszta ruhákat illetően. A mosóparfümből pedig kb. félkupakkal bőven elég, hogy illatosak legyenek a ruhák.

bevasarlo_szatyor.jpg

 

 

 

A nejlon zacskók helyett bevásárló szatyrokat szoktunk vinni vásárláskor. A piacon kérni szoktuk, hogy ebbe tegyék bele kimért zöldséget, gyümölcsöt – ezen sokan meglepődnek. A tisztítószerek közül még nem fogyott el mindegyik, így az még mindig tervben van.

A papír zsebkendők terén annyit elértünk, hogy nem a műanyag zacskós változatot vesszük meg, hanem a papírdobozosat. Egyrészt a gyerekek is könnyebben tudják kezelni, másrészt a megmaradt dobozt fel tudjuk használni játék során (erről egy későbbi posztban olvashattok majd).

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett, kérlek oszd meg vagy kövesd a blogomat. :)

Hova menjünk gyerekkel, ha rossz az idő?

Természettudományi Múzeumban jártunk

Hova menjünk a gyerekkel/gyerekekkel ha rossz az idő, és nem valamelyik játszóházban szeretnénk kikötni, ahol akár tízezer forintot is ott hagyunk. Mert valljuk be: egy 4 fős családnak, akármelyik játszóházról is van szó, nem éppen az olcsó mulatságok közé tartozik. A fiúk nagyon szeretik az állatokat, a természetet, éés még mindig dinó őrület van. Éppen ezért már régóta szemezgettem egy olyan múzeummal, ahol ezek mind megtekinthetőek, leköti az örökmozgó srácokat, a jegyárak is megfelelőek, autóval is, és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető. Így esett a választásom a Ludovika téren található Magyar Természettudományi Múzeumra.

muzeum.jpg

Egyik szombat reggel esett az eső, ezért gondoltunk egyet, beültünk az autóba és elmentünk a Magyar Természettudományi Múzeumba, amely mind autóval, mind pedig tömegközlekedéssel (Klinikák metrómegállónál kell leszállni) is jól megközelíthető helyen van. Megvettük a jegyeket az állandó kiállításra és a Dinókertre: négyünknek összesen 1300 forint volt - nem is olyan vészes, de (ha jól tudom) minden hónap első vasárnapján ingyenes a látogatás. A földszinten a múzeumba lépve (csak itt szükséges néhány lépcsőn lemenni) balra található a jegypénztár, mellette az információs pult, ahol lehet térképet kérni, illetve az ingyenes ruhatár (itt a babakocsit is be lehet adni). Ha tovább megyünk, akkor ugyanitt került kialakításra a büfé is, ahol sok-sok finomságot lehet vásárolni a megfáradt gyerekeknek. Mivel a múzeum több szintes, így az emeletek között lifttel is lehet közlekedni: ha valaki babakocsival érkezik, annak nem kell emelgetni a kocsit. 

Mi először a Dinókertet néztük meg a múzeum kertjében, de itt csak 4-5 dinó volt kiállítva. Marci el is szomorodott, ezért inkább bementünk… és milyen jól tettük mert kiderült, hogy ott folytatódik a dinó kiállítás. Nagyon tetszettek a fiúknak az életnagyságú dinoszauruszok, illetve a hozzájuk tartozó kirakós játékok is.

img_20180407_105111.jpg

img_20180407_105055.jpg

Ezenkívül megnéztük Noé bárkáját is, aztán Marci észrevette az óriás mamutot a kicsinyével és az ősemberekkel.

img_20180407_110220.jpg

Ezután közelebbről is megismertük az erdő állatait: láttunk hiúzt, sünit, mókust, vakondot, repülő gólyát, barna medvét... Közben rengeteg interaktív játék segíti az ismeretek elmélyítését. Ugyanezen az emeleten egy kisebb játszósarok is található, ahova 0-4 éves korú gyerekek mehetnek be. Illetve egy kis asztal is helyet kapott, ahol társasjátékozni lehet a nagyobbakkal. Amíg Marcival játszottunk, addig Dani megnézte Apával az erdő állatait, bebújt a rókalyukba… Nem néztem az órát folyamatosan, de szerintem 2 órát biztosan ott töltöttünk, annyira tetszett mindkét gyerkőcnek: pedig, még meg sem néztük a gyönyörű ásvány kiállítást. Azt gondolom, hogy érdemes már 3-4 éves gyerekkel is ellátogatni, hiszen nekik is hatalmas élmény, és másnap az oviban lehet miről mesélni. 

Köszönöm, hogy elolvastad. Ha tetszett, kérlek oszd meg vagy kövesd a blogomat!  

 

1 szánkó, 2 gyerek és a csodaszép Kékestető

Ma reggel spontán ötlettől vezérelve elindultunk autóval a Kékestetőre. Összeszedtük a két gyereket, bepakoltuk a szánkót, mindenki jó melegen felöltözött, készítettünk termoszban melegteát majd beültünk az autóba. A szuper Waze Hatvanon átvezetett minket, majd áthaladtunk Gyöngyösön, Mátraházán, ezután elértük a célállomásunkat Kékestetőt. Itt megálltunk egy fizetős parkolónál, ahol előre kifizettük a 200/óra parkolódíjat. Mi két órával kalkuláltunk és a fiúkkal elég is volt, így 400 forintból jött ki a parkolás. Kiszálltunk, gyerekek felültek a szánkóra és indulhatott a móka. � A sípálya mellett egy kis büfé található, ahova átfagyva be lehet ülni felmelegedni egy kávé vagy tea mellett. De aki egy kis nasira vágyna, azt is lehet vásárolni: csoki, ropi, chips…

Fél 11 körül, amikor már egyre többen lettek, elfáradtak a fiúk így hazafelé vettük az irányt. Tapasztalat alapján érdemes 9 körül érkezni, akkor még van bőven parkolóhely. Azonban, 10 körül már a nagyon kedves, segítőkész parkolóőrök segítenek az autósoknak, hogy hova kell leparkolni.

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett oszd meg kérlek vagy kövesd a blogomat.

Adventi mesenaptár: 24 nap, 24 mese

Éééés, visszaszámlálás indul, december 1-je van:  

Nézzétek csak mit találtam: Adventi mesenaptár: 24 nap, 24 mese  Csak kattintsatok a linkre és már is letölthető: https://drive.google.com/open…
Ma már el lehet kezdeni olvasni a lurkóknak, és mire a mesék végére értek, elérkezik a Szenteste.

Kellemes olvasást mindenkinek! 

Hogy ne csak édességet hozzon a Mikulás

mikulas_csomag.jpgNéhány nap, és kopogtat a jó öreg Mikulás. Akinek van gyereke, annak már most főhet a feje, hogy mi kerüljön a Mikulás csomagba, ha nem a hagyományos csomagot szeretné a kis cipőkbe tenni.

Eddig nálunk is a hagyományos csomag került a kis csizmákba, de idén szeretnék egy kicsit ezen változtatni, és a csoki-cukor kombót lecserélni valami másra, egy kicsit egészségesebbre. És hogy ne csak nassolni valót hozzon a Mikulás, összegyűjtöttem néhány ötletet, ami szinte csak pár száz forintba kerül, és tényleg csak apróság, hiszen néhány hét múlva úgyis itt van a karácsony... amikor általában többet költünk az ajándékokra.

Íme, az én listám:

 • foglalkoztató füzet vagy színező
 • színes ceruzák, zsírkréta
 • ceruza tartó,
 • ceruza hegyező, ha már tud önállóan hegyezni
 • jó minőségű gyurma
 • nyomdakészlet, itt számos készlet közül lehet válogatni
 • könyvjelző azoknak, akik már önállóan tudnak olvasni

És hogy azért nasi is legyen a csomagban:

 • kölesgolyó
 • különféle olajos magvak
 • gyümölcs
 • teljes kiőrlésű, hozzáadott cukor nélküli keksz
 • aszalt gyümölcsök, gumicukor helyett

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett kérlek, oszd meg vagy kövesd a blogomat.