Mit jelent apának lenni?

bf70ed8111e484d8a9c35c23a162c395Nem tudom, nálatok hogy van, de nálunk apa is ugyanúgy játszik a fiúkkal, Daninak pelenkát cserél, fürdet, intézkedik, jön-megy, mint én. Ezért, azt gondolom, hogy az apák is megérdemlik, hogy ünnepeljük őket. Június 3. vasárnapja Apák napja, amikor az apaságot ünnepeljük, ezzel együtt pedig az apákat, nagypapákat köszöntjük.

Az apáknak régebben csak a családfenntartás volt a „feladatuk”, mára azonban feladatkörük kibővült, és ugyanolyan fontos szerepük lett a gyereknevelésben, mint nekünk, anyáknak. Egyre több családban kapcsolódik be az apuka is a gyereknevelésbe, azonban ők teljesen máshogyan foglalkoznak a gyerekekkel: gondoljunk csak a birkózásokra, focizásra vagy a homokvár építésre a játszótéren. Éppen ezért tőlük más dolgot tanulnak, mint tőlünk anyáktól, de azt hiszem ez így van jól. Azon kívül, hogy hogyan kell megszerelni valamit, apától tanulják meg a nőkkel való bánásmódot, a probléma megoldást vagy azt, hogy, hogyan kell az érzelmeket kezelni.

Nálunk, a két fiú imád apával birkózni, és már megtanulták, hogy ha „durvulni” szeretnének, akkor hozzá lehet menni. :) Ha pedig elfáradtak a birkózásban, és bújni vagy csendesebb játékot szeretnének játszani, akkor jönnek hozzám. Homokvárat is apával szoktak inkább építeni, mert vele lehet sarazni is…. és milyen masszívan áll az a várfal, ha sárral készül. :)

Nálunk mit jelent apának lenni? Apa az, aki vagány, erős, bátor és mindig tettre kész. Aki mindent meg tud javítani, aki kalapál és csavaroz. Aki vicces, és engedékeny. Akivel lehet birkózni, és hagyja magát legyőzni. Aki mindent tud a dinókról és akivel hatalmas vonatpályát lehet építeni. Aki szinte az összes Magyar Népmeséket ismeri. Aki képes hétvégén, reggel 6-kor tejbegrízt főzni a srácoknak vagy Marcival társasozni. Apa az, aki értünk dolgozik. Aki elvisz minket kempingezni, kirándulni...

Nálatok mit jelent apának lenni?

"…Hogyan is kellene apának lenni?
Igazi receptet még nem írt senki.
Egyetlen módon igazol az élet:
az kiknek apja vagy mind szeret téged."
(Aranyosi Ervin: Apának lenni)