Az örök téma: rendrakás gyerekkel

Nem tudom nálatok hogy van, de nálunk a rendrakás olyan, mint Déva vára… Nyári szünet van, így most két gyerek csinál hatalmas káoszt kb. 5 perc alatt. Biztosan ismerős, amikor egyszerre több játékkal szeretne/szeretnének játszani.

img_20180709_185406.jpg

Jelenleg, még nincsen akkora szobájuk, hogy az ágy és a szekrény mellett legyen akkora helyük, hogy ott játszani is tudjanak (de ez hamarosan megoldódik). Ezért a nappaliban töltik az idejük nagy részét, így a játéktér is ott van: ott hevernek a különféle játékok a kanapén, a szőnyegen, a kis asztalukon és még sorolhatnám.

Nem is olyan régen valahol azt olvastam, hogy nem lehet elég korán elkezdeni „megtanítani” a gyerekeknek a játékuk elpakolását és azok rendben tartását. Az én tapasztalatom, azonban az, hogy nagyobbik csak azóta pakol el maga után, mióta oviba jár, Dani még nem érti az összefüggést: hogy ha nincsen rend, akkor nem nézhetnek TV-t. Nálunk egy nap kétszer van rendrakás: ebéd után mielőtt aludni mennek, és este mesenézés előtt. Addig nincsen mese, amíg nincsen rend, tehát, ha előbb szeretnének mesét, akkor bele kell húzni. :) Az utóbbi úgymond „nap zárásnak” is tekinthető. Ilyenkor még az autó – illetve a vonatpálya is szétszedésre kerül, holnap lehet más fajtát építeni. :)

Szerintem, nincsen tuti tipp arra, hogyan tanítsuk meg a gyereket rendet tartani maga után, de az biztos, hogy nálunk sosem működött a „Rakjatok rendet, de azonnal!” felszólítás, mert akkor csak azért sem csinálták. Ezért eleinte besegítettem a pakolásba: amíg a két fiú pl. a vonatokat rakta el, addig én a vonatpályát szedtem szét. Így gyorsabban kerültek a játékok a dobozba, de ők is részt vettek a pakolásban. Most már kezdem magam kicsit „kivonni” a pakolásból, és hagyom, hogy egyre inkább ők csinálják. Ti hogyan veszitek rá a gyereket a rendrakásra? Ezen az oldalon van néhány ötlet ebben a témában: 

http://kreativgyerek.aktivtapeta.hu/2016/10/04/eleg-a-disznoolbol-7-tuti-tipp-a-rendrakas-nevu-jatekhoz/

Szerintem, a tárolás módja segíthet abban, hogy hamarabb rend legyen a játékok között. Mi az IKEA-ban vettünk olyan játékos polcot, amihez különféle műanyag dobozok tartoznak. 6 dobozunk van összesen, majdnem mindegyik tele :( pl. autós, vonatos, kreatív doboz (gyurma, festék, ceruzák, színes papírok) és van olyan dobozunk, amiben készségfejlesztő játékok vannak (pötyi, mágneses kocka, fa gyöngyfűző, memória kártyák…)

img_20180709_185433.jpg

Negyedévente-félévente átnézem a játékokat és amivel már nagyon régen nem játszottak azt bedobozolom és eladom vagy felajánlom. Ami hiányos vagy törött azt sajnos kidobásra ítélem.

Mivel rengeteg játékunk van és éppen az egyik ismerősömmel beszélgettem erről, az Ő ajánlására, néhány hete kezdtem olvasni Kim John Payne-től Az egyszerűbb gyermekkor c. könyvet, ami lényegében arról szól, hogyan szűrjük ki, csökkentsük a gyerekek számára azokat a hatásokat (rohanó tempó, TV, rengeteg játék...), amelyek miatt nem tudnak elmélyülni a számukra legfontosabb tevékenységben a játékban. A szerző azt javasolja, ha szelektálunk a játékok között, akkor csak azokat tartsuk meg, amelyekkel hosszabb időn keresztül, tartósan szokott játszani (nálunk a vonatpálya ilyen – bármikor tudnának építeni és tologatni rajta a vonatokat). A könyvek válogatásánál pedig 5-6 darabnál ne legyen több, így tudjuk lehetővé tenni azt, hogy egy-egy könyvben jobban el tudjanak mélyülni. Én soknak tartom a 6 játékos dobozt, és talán most éppen jól jön a szobafelújítás, és az új szekrény vásárlása is. Újra tudom gondolni a szerző által javasolt szemléletmód szerint a játékok mennyiségét, illetve a tárolásukra is kitalálok valamit.

Nálatok milyen szokások vannak ezen téren? Szerintetek, hány éves kortól várható el, hogy rendet tartson a gyerek? Nálatok van valamilyen módszer, ami bevált? Hogyan és hol tároljátok a játékokat?