Ünnepi készülődés gyerekekkel

fokep_karacsony.jpg

Emlékszem, gyerekként mennyire vártam a karácsonyt. Már hetekkel előtte lázban égtem, és állandóan azt kérdezgettem anyutól, hogy mit fogok kapni. Ő persze, soha nem árulta el… és milyen jól tette, hiszen mindig hatalmas meglepetés volt, amikor kibontottam az ajándékot. Felnőttként azonban már inkább stresszről, vásárlásról, menü összeállításról szól. Mióta gyerekek vannak, azóta sokkal tudatosabban készülünk erre a gyönyörű ünnepre. Megmutatom, mi hogyan hangolódunk a karácsonyra.

unnepre_hangolodas.jpg

Adventi mesék, és rajzolás Jézuskának

Már november közepe-vége felé ilyen témájú színezőket nyomtatunk, adventi meséket olvasunk a gyerkőcöknek. Karácsonyi dekorációkat készítünk, amit aztán ki tudunk tenni a szobájukba. Lerajzolják, hogy mit szeretnének kapni – ez persze naponta változik, de azért nagy vonalakban kapunk ötleteket tőlük. December elején felkerülnek a dekorációk a lakásba: fényfüggöny, asztali díszek stb.

wesual-click-qtfhhtxlkuu-unsplash.jpg

Ajándékok megrendelése, csomagolása

Már ebben a hónapban megrendelem mindenkinek az ajándékot. És hogy miért mindig a rendelés mellett döntök? Egyrészt, nagyon ideges tudok lenni a tömegtől bevásárlás során, de a rendeléssel ezt ki tudom küszöbölni.  Másrészt, Marciék sem ragadnak le a játékok előtt a bevásárlóközpontban, ami megint csak egy plusz stressz faktor lenne. És mint minden gyerek, az én fiaim is roppant kíváncsiak, ezért muszáj becsomagolnom az ajándékokat, ha nem akarom, hogy észrevegyék.

mezeskalacs_sutes.jpg

Menü és mézeskalács sütés

Ahogyan az év minden napján, így ilyenkor is megosztjuk a főzést apával. Az én reszortom a töltött káposzta, apa pedig svéd gombasalátát szokott készíteni husival (az ő családjában ez hagyomány volt). A fiúk vagy halrudat esznek vagy a káposztából kieszik a husit. Természetesen nem maradhat el a közös mézeskalács sütés sem. Ilyenkor a gyerekek is gyúrják, nyújtják és szaggatják a tésztát, a végén pedig ki is díszítik és irtó büszkék az elkészült remekművekre. A sütésben anyukám is szokott segíteni: ő süti ugyanis a bejglit (diós és mákos), de tavaly az övé mellé vettünk egy rúd gesztenyéset is.

bevasarlas.jpg

Bevásárlás

Ennél a pontnál is kerülöm a tömeget, ezért általában a házhozszállítást szoktuk választani. Természetesen a húst és a zöldséget/gyümölcsöt a húsosnál, illetve zöldségesnél vesszük meg, mert jobb szeretjük élőben látni, mit is vásárolunk.  De például az üdítőket, és a többi dolgot (mézeskalácshoz valót, karácsonyi szalvéta…) simán megmerem rendelni, hiszen ezekkel nem foghatok mellé.  Ráadásul még cipekedni sem kell, hiszen házhoz szállítják. Azt hiszem, a napokban már foglalunk is időpontot és elkezdjük a nagy bevásárlást.

wout-vanacker-l4hbykurqve-unsplash.jpg

Utolsó „simítások”

November vége felé átnézzük a karácsonyfa díszeket, ha esetleg valamelyik már törött, akkor még időben tudjuk pótolni. Elővesszük az adventi koszorút, és advent első vasárnapján vacsoránál meggyújtjuk az első gyertyát. Ha ügyesek vagyunk, akkor szentestére már csak annyi dolgunk van, hogy átadjuk egymásnak az ajándékokat és sötétedéskor leüljünk a szépen megterített asztalhoz, meggyújtsuk a gyertyákat, és megvacsorázzunk.

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket az Instagramon szoktam megosztani.