Egy kis könyv ajánló nekünk, szülőknek

Az 5 Szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva

 

Nem olyan régen a kezembe került Gary Chapmann és Ross Campbell szerzőpárostól az 5 Szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva című könyv.

A könyv azt hangsúlyozza, hogy a nevelésben minden a szülő-gyerek közötti szeretetkapcsolaton múlik. Ahhoz, hogy gyermekünk meg tudja állni a helyét a világban fontos, hogy az úgynevezett érzelmi tankját, szükségletét megtöltsük feltétel nélküli szeretettel. Ha megtöltöttük a tankot, akkor boldog, kiegyensúlyozott lesz a gyermek. Mind emellett készségesebb az együttműködésre, és dac nélkül fogja elfogadni az irányításunkat. A szerzőpáros a szeretet kifejezésének és befogadásának 5 módját részletezi: Elismerő szavak,Testi érintés, Minőségi idő, Szívességek, Ajándékozás

Fontos felismernünk, hogy gyermekünk mely szeretetnyelvet használja leginkább

Személyes tapasztalatom, hogy amíg a nagyobbik gyerek, Marci, a minőségi időre vágyik, addig Dani, a kisebbik a testi érintésre vágyik jobban.  Marci sokkal jobban feltöltődik, ha egy kicsit kettesben játszunk: ez lehet közös színezés, társasjátékozás vagy egy kitalálós játék. Bármi, amiben csak ő meg Anya szerepel. Ezzel szemben Dani, sokkal bújósabb, őt az tölti fel, ha az ölembe ülve olvasok neki, vagy onnan nézi a mesét. Persze vele is le szoktam ülni játszani, de ő ezt nem igazán igényli. Mivel második gyerek, jobban eljátszik egyedül, nem kell, hogy mindig ott üljek mellette.

Vajon melyik szeretetnyelvet használja a gyermek?

Ehhez a szerzők egy 15 hetes kísérletet ajánlanak: válasszuk ki az egyik szeretetnyelvet (minőségi idő) és 2 hétig csak azt alkalmazzuk  majd figyeljük meg, hogyan reagál a gyermek. Ha 2 hét után sokallja az együtt töltött időt, akkor valószínű, hogy nem ez az ő szeretetnyelve. Ha pedig még több időt igényel, akkor jó helyen járunk. Ezután tartsunk 1 hetes szünetet, de ne vonuljunk teljesen háttérbe, csak kicsivel kevesebb időt töltsünk vele, így visszatér a kapcsolatunk a régi mederbe. Ezután válasszuk ki a következő szeretetnyelvet és 2 hétig csak azt alkalmazzuk és így tovább.

Azt gondolom, hogy mi szülők vagyunk felelősek gyermekeink viselkedéséért, így jó ha megismerjük azokat a módszereket, eszközöket amelyek segítségével befolyásolni tudjuk a viselkedésüket. Nekem sokat segített a könyv: néhol segítséget, néhol pedig megerősítést kaptam a gyerekekkel kapcsolatban. Mindenkinek javasolni tudom, hogy olvassa el a könyvet. 

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett, kérlek oszd meg vagy kövesd a blogomat!