Mese, mese (m)átka

Rengeteg helyen lehet olvasni, hogy mennyire káros a TV a gyermekek fejlődésére. Kutatók szerint hatással van a nyugodt alvásra, a koncentrációra, a mozgásra és még lehetne sorolni. Gondoljunk csak bele, hogy a kisgyerek alapvető tevékenysége a játék és a mozgás. Játék közben fejlődik az érzelmi és kommunikációs képességük, szókincsük, fantáziájuk… vagyis játszva ismerkednek meg a világgal. A mozgás pedig nemcsak az izmokra, csontokra van pozitív hatással, hanem a beszédfejlődésre, az idegrendszer fejlődésére, és a gondolkodási funkciókra is. Az a gyerek, aki minél több időt tölt a TV előtt, annál kevesebbet fog beszélgetni, olvasni és játszani.

Ti mit csináltok, amikor szeretnétek a házi munkát gyorsan elvégezni, de a gyerekektől nincsen időtök rá? Nálatok lehet napközben mesét nézni vagy csak este van TV nézés? Mi csak este kapcsoljuk be a TV-t vacsora, fürdés és fogmosás után. Sokan furcsállják, hogy nincsen előfizetésünk, de pontosan a fentiek miatt döntöttünk így. Nem tudom, nálatok hogy van, de mi a meséket online streaming-en nézzük, így kontroll alatt tudjuk tartani, hogy mit néznek és mennyi ideig (nem felejtjük a TV előtt Őket) illetve nincsenek reklámok. Valahol azt is olvastam, hogy 3 éves korig egyáltalán ne nézzen TV-t a gyerek. Oké, de mi a helyzet akkor, ha van egy nagy és a kisgyermeked? Nálunk, Dani éppen ugyanúgy néz mesét, mint Marci... nem lenne szívem bevinni Őt a gyerekszobába, csak azért mert még nem 3 éves.

Ha már nem tudjuk elkerülni a mesenézést, akkor próbálunk odafigyelni, hogy a fantáziájukat megdolgoztatókat kapcsoljunk nekik. Nem szeretjük azokat, amik kiszolgálják a gyerekeket (nem kell gondolkodni rajta). Éppen ezért nem is szeretik nézni a "túl gyors", hangos, villogó meséket (pl. Verdák). Mivel Marci már nagy fiú, így vele meg lehet beszélni, hogy inkább Magyar Népmeséket nézzünk, mint Pókembert vagy Repcsiket. Dani nagy kedvence mostanában a Kis vakond, amit Marci is szívesen néz. Az igazat megvallva, kétszer már próbálkoztunk azzal, hogy kicsit szabadra engedjünk a mesenézést, de mindkétszer durvulás, hiszti, veszekedés, ellustulás lett a vége. Második alkalom után döntöttük el, hogy mi szabályozzuk, hogy mikor és milyen mesét lehet nézni. Ez teljesen bevált: a napi játék és mozgás után jól is esik nekik kicsit lenyugodni és ráhangolódni az alvásra. Semmiképpen nem szeretnénk, ha a TV nézés a személyes olvasásunk rovására menne. Ezért, ha vége a mesének, mindenkinek irány az ágy, és Apa vagy én olvasunk könyvből. Azután lámpaoltás és alvás.

Azt gondolom, hogy ha okosan "irányítjuk" a TV nézést, akkor nem lehet káros a gyerekre nézve, sőt még tanulhat is belőle.  Te mit gondolsz erről?