Mi így spórolunk

20140410124424_befottes-uveg-penz-megtakaritas-sporolas-123rf_642x369_cover.jpgNem tudom nálatok hogy van, de nálunk augusztus végére kicsit megcsappant a családi kassza: volt egy belföldi, és egy külföldi nyaralásunk, illetve a srácok szobája is átalakuláson esett át. Mindemellett, Dani is megkezdte a bölcsit (férőhely hiányában nem tudták felvenni állami bölcsibe, így magánba jár) én pedig féléves képzésen fogok részt venni. Így egyik nap Apával leültünk és átbeszéltük, hogy egy kicsit vissza kell fogni a költekezést.

 

Na jó, de hogyan?

Először is összeírtuk, hogy átlagosan mennyi kiadásunk van havonta: rezsi, bevásárlás, gyerekeknek ovi, bölcsi, ruházkodás stb. Ezután, Apa készített egy tuti Excel táblázatot, amiben a tapasztalatok alapján meghatároztunk minden kiadástípusnak egy havi keretet (bevásárlás, rezsi, stb.), amit folyamatosan csökkentünk az adott típusba tartozó kiadásokkal, így mindig tudjuk, hogy állunk éppen. Ezen kívül mindenkinek van „zsebpénze” minden hónapra: felnőtteknek fejenként a bevétel X százaléka, amit arra költünk, amire szeretnénk. Apa sörfőzésre, Anya ruhákra :)) Természetesen a gyerkőcöknek is van pénzük, nekik X százalék szintén fejenként, ebből vásárolunk nekik mindent, amire szükségük lehet. Ha az adott hónapban nem használjuk fel a zsebpénz keretet, akkor az értelemszerűen, áttolódik a következő hónapra.

Macerásnak tűnik? Nem az!

Első olvasásra macerásnak tűnik az egész, de higgyétek el nem az! Néhány hete kezdtük el, és már most látszik, hogy mire megy el a pénz egy része: sok, pár száz forintos kiadások azok, amelyekre nem is „gondolna” az ember (egy kis túrós rétes a helyi cukiból, egy-egy kis üveges ásványvíz séta közben és még sorolhatnám) és egy nap alatt simán elmegy 1000-1500 forint. Régebben elég sokat költöttünk ételrendelésekre is- mondván, mennyire kényelmes, hogy ha a srácok alszanak, akkor nyugodtan, kettesben meg tudunk vacsorázni. De ebből is visszavettünk, hiszen egy pizza rendelésekor szintén több ezer forintot fizet ki az ember.

Összefoglalva, sokkal áttekinthetőbbek a kiadások mióta táblázatban rögzítjük azokat, illetve tényleg csak azokat a dolgokat vesszük meg, amelyek valóban szükségesek.

Köszönöm, hogy elolvastad. Ha tetszett oszd meg vagy kövesd a blogomat!