A 4 legkedvesebb mesekönyvünk

annie-spratt-66432-unsplash.jpg

A napokban rendezgettem a fiúk könyveit és a kezembe akadtak azok a mesekönyvek, amelyeket már ronggyá olvastunk az eddig eltelt majdnem 5 év alatt. Marciéknak szinte újszülöttkoruk óta olvasunk, ezért nem is emlékszem, hogy volt-e olyan nap, amikor egy mesét sem meséltünk nekik… hmm, azt hiszem nem. Ebben a bejegyzésem összeszedtem, hogy melyek azok a mesekönyvek, amiket mind a mai napig nagyon szeretnek, és mi felnőttek is szívesen olvasunk belőlük.

vidam_mesek.jpgVlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

Azt gondolom, hogy ezt a könyvet senkinek nem kell bemutatni. Generációk nőttek fel ezeken a kedves, rövid és tanulságos meséken. A benne szereplő illusztrációkat pedig maga, az író készítette: „Amikor kigondolom a meséket, mindig a jobb kezemben tartom a tollat, a balban pedig a ceruzát vagy az ecsetet. Ez így nagyon kényelmes: a jobb kéz írja a mesét, ezalatt a bal vidám képeket rajzol." 

Ez a könyv volt Marci első, igazi könyve. Kb. 1 éves lehetett, amikor megvettük neki, és mind a mai napig kérik, hogy olvassunk belőle. Marci általában A négy kis ezermester, illetve a Micsoda madár ez? meséket kéri, Dani pedig a Három kiscicát olvastatja el.

icinke-picinke.jpgIcinke-picinke népmesék óvodásoknak

Az óvodásoknak szóló könyvet Kovács Ágnes néprajztudós állította össze, és ovis korcsoport szerint rendszerezte. A könyvben rengeteg láncmese, csali mese és rövidebb mondókaszerű mese található. Dani sokszor kéri a kiscsoportosoknak illetve a középsősöknek szóló rövidebb meséket, míg Marci már a nagycsoportos mesék közül szokott választani.

ki_hol_lakik.jpgSzabó Magda: Ki hol lakik?

Bevallom őszintén, ezzel a mesekönyvvel először a BOOKR Kids alkalmazáson keresztül találkoztam. (róluk bővebben itt olvashattok) Majd miután nagyon megtetszett nekik, a hétvégén Dani kérésére megvettük könyv formában is, és azóta minden este legalább kétszer el kell olvasni. Ebben a 12 oldalas lapozóban, 11 állat lakhelyét ismerhetik meg a gyerekek versbe foglalva.

elraboltak_a_siklot.jpgPalásthy Ágnes: Elrabolták a siklót

Ebben a könyvben olyan mulatságos állatmesék találhatóak, melyek becsületről, barátságról szólnak. A történetek nem összefüggőek, azonban mindegyik mese egy erdei tisztáson játszódik, ahol mindig történik valami: Pisztráng Öcsi világgá megy, Mókus Rézi elfelejti, hogy hova ásta el a téli eleségét, muslincák megtalálják a sikló levedlett bőrét, és ezért azt hiszik, hogy valaki elrabolta őt. Személy szerint, nekem ez az egyik legkedvesebb mesekönyv, mert felnőttként olvasva is jó elidőzni az erdei tisztáson, mulatni a történeteken, amelyeknek a vége mindig jól végződik.

Úgy gondolom, hogy a mai modern mesék mellett nem szabad elfeledkezünk a régi, klasszikus mesékről sem. Azokról, amelyeket nekünk olvastak a szüleink gyerekkorunkban, hiszen csak így tudjuk átadni a meseolvasás illetve a mesehallgatás szeretetét a mi gyerekeinknek.

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogomat, illetve nézd meg a Facebook oldalamat is. Képeket az Instagramon szoktam megosztani.